« کانون مدافعان حقوق بشر» گزارش دو فصل پاییز و زمستان 1388 خود را از وضعیت حقوق بشر در ایران در قالب یک گزارش، منتشر کرد. به گزارش سایت کانون مدافعان حقوق بشر، این سازمان مردم نهاد در گزارش دو فصل پاییز و زمستان خود با اشاره به وضعیت حقوق بشر در ایران، از برخوردهای صورت گرفته با کنشگران مدنی و شهروندان انتقاد کرد. بر این اساس کانون مدافعان حقوق بشر از مسئولان مربوطه خواسته است تا به حقوق سياسی و مدنی شهروندان ایرانی احترام بگذارند. الزام مقام های قضایی، انتظامي و امنيتي به رعايت دقیق موازین دادرسی عادلانه خواسته کانون مدافعان حقوق بشر در این گزارش است. متن گزارش دو فصل پاییز و زمستان کانون مدافعان حقوق بشر که در اردیبهشت ماه 1389 منتشر شده، به شرح زیر است:

گزارش کانون مدافعان حقوق بشر از وضعیت حقوق بشر در ایران در پاییز و زمستان 1388

مقدمه

« کانون مدافعان حقوق بشر» همچون گذشته براساس یکی از وظایف سه گانه خود که همان «گزارش دهی منظم و مستمر در خصوص وضعیت حقوق بشر در ایران» است، گزارش دو فصل پاییز و زمستان سال 1388خود را از وضعیت حقوق بشر در ایران در پایان نیمه دوم سال 1388 منتشر می کند.

گزارش این سازمان مردم نهاد در حالی منتشر می شود که در ماه های پایانی سال 1388 نه تنها فشار بر کنشگران سیاسی و مدنی کم نشده است بلکه جمع گسترده ای از شهروندان که به روند مدیریتی موجود معترض بوده اند، زیر شدیدترین فشارها قرار گرفه اند. در کنار این برخوردها، فشارها بر نهادهای مستقل مدنی از جمله «کانون مدافعان حقوق بشر» در جهت محدود کردن فعاليت های آن بیشتر شده است. اخراج نرگس محمدی، نائب رییس کانون مدافعان حقوق بشر از محل کار و احضار های مکرر او، بازداشت مجدد عبدالرضا تاجیک، همکار مطبوعاتی « کانون مدافعان حقوق بشر» در هشتم دی ماه 1388- که نامبرده در این سال دو بار دستگیر شد- از جمله محدودیت هایی است که پس از پلمپ دفتر این نهاد مدنی در دی ماه سال 1387 اعمال شده است. در کنار این برخوردها با کانون مدافعان حقوق بشر، بازداشت نوشین عبادی، خواهر شیرین عبادی، رییس این کانون قابل تأمل بود. بنابراین بازداشت فردی که هیچگونه فعالیت سیاسی و حتی اجتماعی نداشته، اینگونه ارزیابی می شود که این بازداشت تنها برای تحت فشار گذاشتن شیرین عبادی، رییس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل و توقف فعالیت های حقوق بشری او است.

از سوی دیگر کانون مدافعان حقوق بشر در حالی گزارش خود را منتشر می کند که در ماه های اخیر اتهام زنی به فعالان حقوق بشر و گروه های حقوق بشر، آغاز شده است. از همین رو کانون مدافعان حقوق بشر با اعتراض نسبت به این اتهامات بی‌دلیل و غیر مستند، این اقدام را دلیلی برای پرونده‌سازی علیه فعالان حقوق بشر و نهادهای مدنی دانسته و اعلام می کند که این کانون، نهادی « مستقل و مدنی» است که هیچ کمک مالی از مراجع داخلی و بین‌المللی دریافت نکرده و مخالف دریافت هرگونه کمک مالی از سوی حکومت داخلی و حکومت‌های خارجی است.

« کانون مدفعان حقوق بشر» به عنوان سازمانی مردم نهاد با این اعتقاد که ترویج و ارتقاء حقوق بشر در گرو رشد و آگاهی افکار عمومی است، تلاش می کند تا با وجود موانعی که در پیش رویش قرار داشته و دارد، گزارش خود را از وضعیت حقوق بشر در ایران در اختیار افکار عمومی قرار دهد. وضعیتی که با توجه به حوادث پیش آمده در نیمه دوم سال 1388 و تشدید برخورد ها با شهروندان معترض نیاز به تامل بیشتری دارد.

رخدادهای روزهای 13 آبان، 16 آذر، تاسوعا و عاشورا مهم ترین حوادثی است که به درگیری میان جمعی از شهروندان معترض به برخی سیاست های حاکم و نفراتی از نیروی انتظامی و افراد موسوم به لباس شخصی منجر شد. درگیری هایی که براساس گزارش های خبری و تصویری انتشار یافته، اوج آن روز عاشورا بود. روزی که شدید ترین و خشونت آمیز ترین درگیری ها در طول سال 1388 در آن رخ داد، به گونه ای که در این روز تعدادی از شهروندان مجروح و کشته شدند. همچنین در این روز و روزهای بعد، تعداد نامعلومی از تظاهرکنندگان و شهروندان توسط نیروهای انتظامی، شبه نظامی و امنیتی بازداشت و زندانی شدند. پايگاه اطلاع‌رسانی پليس نیز به نقل از يک منبع آگاه اعلام کرد: « به‌دنبال انتشار تصاوير آشوبگران روز عاشورای حسينی در پايگاه اطلاع‌رسانی پليس و ويژه‌نامه نشريه امين جامعه، بيش از 40 نفر از عناصر فتنه‌گر با همکاری مردم شريف و بيدار ايران اسلامی شناسايی و دستگير شدند.» به این ترتیب 36 نماینده حامی دولت محمود احمدی نژاد با ارائه طرح دوفوریتی، خواستار تقلیل زمان اجرای حکم محارب از بیست روز به پنج روز شدند. بنابراین علی اصغر زارعی، نماينده حامی محمود احمدی‌نژاد در مجلس با دفاع از کاهش زمان اجرای حکم محاربه گفت: « در برخی مواقع سرعت عمل قوه قضائيه و اجرای سريع تر حکم، خود عامل بازدارندگی برای حوادث بعد دارد و اين موضوع اهميت دارد.» امری که با واکنش برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی واقع شد. علی مطهری، عضو شاخص فراکسيون اصولگرايان در واکنش به این طرح گفت: « اين طرح ناشی از روحيات افراطی و تند برخی از طراحان مخصوصا آقای حسينيان است.»

از سوی دیگر در پی حادثه روز عاشورا طرفداران دولت نیز در راهپیمایی خود خواستار برخورد شدید با معترضان شدند. محسن حبیبی تولیت مدرسه علمیه آیت الله مجتهدی که از مراکز علمی نزدیک به آیت الله محمد تقی مصباح یزدی است گفت که مخالفان حکم محاربه دارند و اگر دستگاه قضایی کوتاهی کند مردم برخورد با سران فتنه را واجب می دانند. همچنین آیت الله مصباح یزدی که از روحانیون حامی دولت محمود احمدی نژاد محسوب می شود، شعار ها و حرکات و پوشش های معترضان را فساد در زمین خواند و آیت الله علم الهدی در راهپیمایی سازمان دهی شده از سوی نهاد های وابسته به حکومت، سران اعتراضات را به جرم محاربه متهم کرد.


وضعیت حقوق بشر در نیمه دوم سال 1388

بخش اول – حقوق مدنی و سیاسی

دولت ایران از آنجا که میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (1966) را امضا کرده و بر اساس تضمین های حقوق داخلی خود از جمله ماده 9 قانون مدنی باید به مفاد الزام آور میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966 ) متعهد و ملتزم باشد اما وضع موجود چنین میزان التزامی را نشان نمی دهد. گزارش وضعیت پاییز و زمستان 1388 در این خصوص به شرح زیر است :

1- وضعیت فعالان سیاسی – اجتماعی دگر اندیش

به دنبال دور تازه از چگونگی برخورد با کنشگران سیاسی و مدنی، احکام تازه ای از سوی قوه قضاییه ایران صادر شده است که گروهی از معترضان به زندان محکوم شده اند. در کنار صدور احکام زندان برای برخی از فعالان سیاسی و مدنی، اعلام این خبر که برخی از متهمان به اتهام محاربه در دادگاه حاضر شده اند، بر نگرانی ناظران مسایل ایران افزوده است.

مواردی که کانون مدافعان حقوق بشر در خصوص وضعیت فعالان سیاسی – اجتماعی از سایت ها و رسانه های همگانی اقدام به جمع آوری آن کرده ، به شرح زیر است:

الف - بازداشت ها:

1) علیرضا حسینی بهشتی، محمدرضا تاجیک، قربان بهزادیان نژاد، محمد باقریان، علی عرب مازار، حسن عابدی جعفری از نزدیکان و مشاوران نزدیک میرحسین موسوی، یاسر طهرانی و فروزنده اعضای دفتر میرحسین موسوی، مرتضی گلی زاده از اعضای ستاد میرحسین موسوی در اراک، رضا مجاوری و فرشاد مومنی بازداشت و یا بازجویی شدند.

2) مرتضی حاجی (مديرعامل بنياد باران، وزير تعاون و آموزش پرورش دولت سید محمد خاتمی) و حسن رسولی (قائم‌مقام مديرعامل بنياد باران) بازداشت شدند.

3) حسین شیخ عطار از زندانیان سیاسی قبل از انقلاب و معاون فنی صدا و سیما در زمان مدیریت محمد هاشمی، هنگام بازگشت از یک کنفرانس تخصصی در فرودگاه مهر آباد تهران بازداشت و با وثیقه پنجاه میلیون تومانی آزاد شد.

4) ابوالفضل قدیانی، عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران، مرتضی صارمی و مهرداد بال‌افکن و محمد کیقبادی، علی قلی تبار از اعضای این سازمان بازداشت شدند.

5) محمدتقی خلجی از روحانیون نزدیک به آيت الله منتظری و آيت الله صانعی، مصطفی میر احمدی‌زاده، استاد حقوق عمومی دانشگاه مفید قم و از شاگردان مرحوم آیت‌الله منتظری، احمد قابل، اسلام پژوه و از شاگردان آیت الله منتظری، محمود دردکشان، مرتضی امیری جرقویه و مصطفي ايزدي از نزدیکان آیت الله منتظری بازداشت شدند.

6) ابراهیم یزدی، دبیر کل نهضت آزادی ایران، محسن محققی، امیر خرم، مهدی معتمدی مهر، محمد طاهری قزوینی، عماد بهاور، سولماز عليمرادي، امیر حسین کاظمی، خسرو قشقايی، غفار فرزدی و محمود نعیم پور از اعضاي نهضت آزادي ايران بازداشت شدند. همچنین ليلا و سارا توسلي فرزندان محمد توسلي رييس دفتر سیاسی نهضت آزادي ايران و مهدی قلی زاده از علاقه مندان به این تشکل و مازيار شکوهی بازداشت شدند.

7) ابراهیم شریفپور، عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی در بانه، اروجعلی محمدی، سعید نورمحمدی و برادرش مسعود نورمحمدی، زویا حسنی، محمد رفعتی و احسان علایی فر دو عضو شاخه جوانان جبهه مشارکت در گرگان، مهدی گيلانی، عضو شاخه جوانان جبهه مشارکت خراسان رضوی و فرشاد عزيزی عضو ستاد 88 خراسان رضوی، علي سميع زاده و احمد احمدپور، عضو مجمع مدرسين حوزه قم و شورای مرکزی جبهه مشارکت منطقه قم بازداشت شدند. مهدی شیرزاد، حسین نعیمی پور، علی پیرحسین لو، فاطمه ستوده، داوود روشنی، مهدی اقبال، علی سمیع زاده و حسین حاجبیان نیز بازداشت شدند.

8) امیر خسرو دلیرثانی و عباس پوراظهری اعضای شورای مرکزی جنبش مسلمانان مبارز بازداشت شدند.

9) صدری نيا از فعالان ملی- مذهبی در تبریز، مسعود لدنی و همسرش پروین کهزادی از فعالان ملی - مذهبی در خوزستان و احسان هوشمند، پژوهشگر کرد و فعال ملی – مذهبی در غرب ایران بازداشت شدند.

10) محمد طاهری فرزند آيت‌الله طاهری امام جمعه سابق اصفهان و شاپور کاظمی برادر زهرا رهنورد بازداشت شدند.

11) عيسی خان‌حاتمی، حسين موسويان و حميدرضا خادم از اعضای جبهه ملی ایران بازداشت شدند. ساسان بهمن‌آبادی فعال سياسی نزديک به جبهه ملی بازداشت شدند.

12) فروغ میرزایی، مریم قنبری، محمد رضا رزاقي و فرزاد سلطانی از وکلای دادگستری بازداشت شدند.

13) مولوی حبيب حکيم زاده از کاريز تايباد، مولوی صديق رشيدی از تربت جام، مولوی عبدالستار حيدری از قادر آباد تربت جام، مولوی نور احمد لقايی از نشتيفان خواف، مولوی عبدالکريم گل از مهر آباد خواف که از علمای اهل سنت هستند، بازداشت شدند. همچنین سه تن از علمای اهل سنت استان سیستان و بلوچستان به نام های مولوی سعید کردی، مولوی عبدالجلیل میربلوچ زهی و مولوی جابر یار محمد زهی بازداشت شدند. محمد برایی از روحانیون اهل سنت بازداشت شد.

14) ويلسون عيسوی کشيش کليسای آشوری «پنطيکاستی» در کرمانشاه بازداشت شد.

15) شیوا نظرآهاری، پریسا کاکایی، سعید جلالی‌فر، سعید کلانکی، کوهیار گودرزی، مهرداد رحیمی، نوید خانجانی اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر بازداشت شدند.

16) حسن اسدی زیدآبادی، محمد صادقی، علی ملیحی از اعضای شورای مرکزی سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی( ادوار تحکیم وحدت)، سید کوهزاد اسماعیلی، مسوول شعبه گیلان این سازمان، علی انجم‌روز، عضو شعبه گيلان سازمان دانش آموختگان ايران (ادوار تحکيم وحدت)، کاوه قاسمی کرمانشاهی، موسی ساکت، سیروس بنه گزی و آصف حاجی زاده بازداشت شدند.

17) مختار زارعی، عضو شورای مرکزی جبهه‏ متحد کرد، مهدی دعاگو، دبیر اتحادیه‏ دمکراتیک دانشجویان کرد، آزاده‏ لطف‏اللهی پور، خلیل شهبازی، لقمان احمدی، دارا حسینی، سیوان اداک، امید شیخی در مراسم سالگرد ابراهیم لطف اللهی بازداشت شدند.

18) نغمه و ترانه قانونی، شیدا یوسفی، آریا شادمهر، ریاض فیروزمندی، هوتن سیستانی، اشکان بصاری، ماریا جعفری(احسانی)، بشیر احسانی، منا هویدایی(میثاقی)، رومینا ذبیحیان، پیام سنایی، سیمین مختاری، ژینوس سبحانی، آرتین غضنفری و نیکی(علاالدین) خانجانی، لوائ خانجانی به همراه همسرش، بابک مبشر، پيام فناييان، نيکاو هويدايی، فريد روحانی، احمد روحانی، نگار ثابت، ابراهيم شادمهر و زاوش شادمهر بازداشت شدند.

19) حشمت‌الله طبرزدی، حجت شریفی، بهزاد مهرانی، ابوالفضل عابدینی، حسام فیروزی، احسان خرسندی، احمد کریمی، ناصر عبدالحسینی و حسام ترمسی، وحید لعلی‌پور، حجت منتظری، مهدی اژدری، بابک میامی، حسن کریمی، شهروز تختی، مسعود آقایی، محمد غزنویان، ابوالفضل قاسمی، محمد علیمرادی، علی قادرمرزی، وحید شیخ بیگلو، هادی حکيم شفايی، علی قادر مرزی، محمد معین، اصغر خندان، سعید چلبیانی، سید ظهور نبوی، مهری نبوی، بابک نظری، مهدی آمیزش، رضا اکوانيان، محب حسینی، دادور و علی شاهینی، مرتضی ایزدی، حمید بارچیان، شاهین زینعلی، محمد امین سالجاری، علی حسین نژاد، امیرعلی سلطان و اکبر کرمی از جمله بازداشت شدگان نیمه دوم سال 1388 هستند.

20) سیامک نادعلی، کاوه آزادی و مسعود نصیری از حامیان مهدی کروبی در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و اردوان قرائتی رئيس ستاد شهروند آزاد مهدی کروبی در استان کهگيلويه و بويراحمد بازداشت شدند.

21) هفت عضو خانواده دارالشفایی به نام های جمیله، بنفشه، ابوالحسن، کاوه و یاشار دارالشفایی، صفورا تفنگچی مادر خانواده و توران کبیری بازداشت شدند.

22) علی‌ اشرف فتحی، نویسنده وبلاگ تورجان، محمدمهدی ربانی، نوه مرحوم آیت الله ربانی املشی و مجتبی بیگی، برادر عروس محمد منتظری و فاطمه دردکشان در مقابل منزل آیت الله منتظری بازداشت شدند.

23) محمد صادق ربانی، عضو شورای ملی صلح بازداشت شد.

24) میثم وره چهر، محمدحسن خوربک و اسماعیل صحابه، اعضای شاخه دانشجویی جبهه مشارکت، تقی رمضان زاده، ابراهیم شیرکوند، سعید نورمحمدی، داور میر، رئیس کمیته روستایی ستاد مهندس موسوی و نائب رئیس جبهه مشارکت کرج، عطا تهرانچی، سعید قریشی، ایمان میراب زاده، امید میراب زاده، اشکان مجللی، محمد کیانوش راد، محمد شکوهی، هادی حیدری، امین شیرزاد، مهدیه مینوی، محبوبه حقیقی، محمدجواد مظفری از جمله افرادی هستند که در مراسم دعای کمیل برای آزادی زندانیان سیاسی، بازداشت شدند. هادی حوری، شاعر که اشعار او در دارالزهرای تهران و پس از قرائت دعای کمیل خوانده می شد، بازداشت شد. همچنین محمد کنگرلو، زواره، محمدتقی اسفندیاری، احمد ایزدی و حسین طرقی جعفری از فعالان سیاسی شهر ورامین بازداشت شدند.

25) عبادت مددی برای اجرای حکم، به زندان تبریز منتقل شد. همچنین جمشيد زارعی بازداشت و جهت اجرای حکم حبس شش ماهه به زندان تبريز منتقل شد.

26) محمد نادری و فاتح احمدی با پایان دوران محکومیت یک ساله‌ خود آزاد شدند. هادی قابل، روحانی عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ايران اسلامی نیز پس از تحمل 22 ماه حبس از زندان آزاد شد.

ب- محاکمه های سیاسی و عقیدتی:

1) محاكمۀ هفت رهبر جامعۀ بهائى در تهران در تاریخ بیست و دوم دی ماه 1388 آغاز شد. در این جلسه وکلا نسبت به چگونگی برگزاری جلسه دادگاه اعتراض کردند.

2) جلسه رسيدگی به اتهامات چند تن از متهمان حوادث عاشورا در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به رياست قاضی صلواتی برگزار شد. برخی از این افراد با اتهام محاربه در دادگه حاضر شده بودند.

3) اسفندماه جلسه رسيدگي به اتهامات 22 تن از دراويش سلسله نعمت اللهي گنابادي در شعبه 101 جزايي دادگستري شهرستان گناباد برگزار شد.

4) محمد شریف وکیل مدافع محمد ملکی می‌گوید که موکلش به استناد ماده ۱۸۶ قانون مجازات اسلامی به «محاربه» متهم شده است.

5) جلسه رسیدگی به پرونده عبدالله رمضان زاده، سخنگوی دولت سید محمد خاتمی با شکایت نماینده دولت محمود احمدی نژاد به اتهام نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی در قم برگزار شد.

6) علی صارمی زندانی سیاسی، که به اعدام محکوم شده است، بدلیل گشایش پرونده‌ا‌ی‌ جدید، مورد محاکمه قرار گرفت.

7) دادگاه رسيدگی به پرونده سيد محمد علی دادخواه، وکيل پايه يک دادگستری و عضو هیأت مؤسس و عضو شورای عالی نظارت کانون مدافعان حقوق بشر در شعبه 26 دادگاه انقلاب تشکيل شد.

8) جلسه رسیدگی به اتهامات حسن عبداللهی، محبوب بوداقی، فراز زهتاب، حبیب آوریده، حسن آسیابی و محمدرضا هاشمی در شعبه دو دادگاه انقلاب تبریز برگزار شد.

ج- صدور احکام قضایی:

1) حکم محکومیت کامبیز نوروزی، حقوقدان به یک سال حبس در شعبه 54 دادگاه تجدیدنظر استان تهران تأیید شد و 74 ضربه شلاق آن به حالت تعلیق در آمد. محمد اوليايی‌فرد، وکیل دادگستری به يک سال حبس تعزيری و عبدالله‌ نژاد، وکیل دادگستری و دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق، به 28 ماه حبس محکوم شدند.

2) حسین مرعشی، عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی ایران پس از قطعی شدن حکم محکومیتش، بازداشت و روانه‌ی زندان اوین شد. او به تحمل یک سال حبس و محرومیت دائم از شرکت در هرگونه حزب و موسسه که به کارهای سیاسی و فرهنگی و اجتماعی بپردازد، محکومیت یافته است. جهانبخش خانجانی، عضو حزب کارگزاران سازندگی ایران به 6 سال حبس تعزيری و هدایت آقایی به پنج سال حبس قطعی محکوم شدند.

3) حسین نورانی نژاد، رييس كميته اطلاع رساني جبهه مشاركت در دادگاه تجدید نظر به یک سال زندان، محسن صفايی فراهانی، عضو شورای مرکزی حزب مشارکت ایران اسلامی به شش سال حبس تعزيری، آذر منصوری، معاون سیاسی دبیرکل حزب مشارکت در دادگاه بدوی به سه سال حبس تعزیری، عبدالله رمضان‌زاده به 6 سال حبس تعزيری، علی تاجرنيا به 6 سال حبس و 74 ضربه شلاق، شهاب طباطبايی به 5 سال حبس تعزيری و سعید حجاریان به 5 سال حبس تعلیقی محکوم شدند.

4) محسن امین زاده، معاون وزیرخارجه دولت اصلاحات به 6 سال حبس تعزیری محکوم شد. محمد علی ابطحی به 6 سال زندان محكوم شد.

5) فیض الله عرب سرخی، عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران در دادگاه بدوی به 6 سال حبس تعزیری و بهزاد نبوی در دادگاه تجدید نظر به 5 سال حبس تعزيری محکوم شدند.

6) مولوی عبدالعلی خيرشاهی عالم سر شناس اهل سنت ايران پس از دو سال بازداشت به 9 سال زندان و تبعيد محکوم شد. حکم 10 سال حبس ماموستا ایوب گنجی توسط دادگاه تجدید نظر تأیید شد.

7) امير اصلانی به اتهام اخلال در نظم و آسايش عمومی و مقابله با نظام از طريق تبليغ عليه نظام، شرکت در اجتماعات غير قانونی و طراحی توطئه اختلال در سيستم برق و روشنايی کشور در زمان پيک مصرف با هدف ايجاد آسيب به ژنراتورهای برق و ايجاد نارضايتی عمومی به 5 سال حبس تعزيری محکوم شد. علی بهزاديان فرزند علی اصغر به اتهام تبليغ عليه نظام و تبانی به قصد برهم زدن امنيت کشور از طريق ايجاد سايت های مختلف اينترنتی و نشر اخبار و مطالب اهانت آميز در آنها با هدف هدايت و ايجاد اغتشاشات در ايام پس از انتخابات به 6 سال حبس محکوم شد. حسام ترمسی فرزند حميد به اتهام اخلال در نظم عمومی از طريق شرکت در آشوب های خيابانی به يک سال حبس تعزيری محکوم شد. اميد لواسانی فرزند محمد حسين به اتهام تبليغ عليه نظام و اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنيت داخلی به 6 سال حبس محکوم شد. محمد عزیزی در دادگاه تجدید نظر به 6 سال حبس محکوم شدند. مرتضی مرادپور، فردين مرادپور، رسول بدلی، علی بدلی، امين پاشا قره باغی و آرش عشقی مولان در دادگاه تجديد نظر استان آذربايجان شرقی به شش سال تا شش ماه زندان محکوم شدند. یاشار حکاک پور از سوی شعبه 106 دادگاه جزائی زنجان به شش ماه حبس تعزیری و 50 ضربه شلاق محکوم شد. هوشيار احمدی، بهمن سعيدی، جهانبخش احمدی، سيروان محمودی و سيوان رحيمی از سوی شعبه يک دادگاه انقلاب سنندج هر کدام به 6 سال زندان محکوم شدند. همچنین حکم اعدام حامد روحی نژاد در دیوان عالی کشور به ده سال حبس تعزیری کاهش یافت. ابراهيم فرج زاده، حسين نصيری، نوراله حسينيان، جواد سلمانی و ابوالفضل نصيری به مجازات حبس و جريمه نقدی محکوم شدند. همچنین ناصر سعیدی در شعبه‌ اول دادگاه انقلاب سقز به 4 سال حبس تعزیری محکوم شد. علی بیکس از اعضای فعال حزب اراده ملت ایران بر اساس حکم صادره به تحمل 7 سال حبس تعریزی و به تحمل 74 ضربه شلاق محکوم شد. علیرضا فرشی و همسرش سیما دیدار به یک سال حبس تعزیری و ناصر برزگر به دو سال حبس محکوم شدند.

8) حکم شعبه 15 دادگاه انقلاب اسلامی تهران درباره اتهامات 6 نفر از افرادی که به عنوان هتاکان به آرمان‌های انقلاب اسلامی، معرفی شده اند، صادر شد. اين 6 نفر در احکام صادره جداگانه به اتهام « اجتماع و تبانی عليه امنيت» و « اهانت به مسئولين ارشد نظام» و « اخلال در نظم عمومی» حسب مورد به حبس و جزای نقدی محکوم شده‌اند.

9) آرش ترابی، کارمند سابق دفتر رياست جمهوری به اتهام جاسوسی به نفع بیگانگان به ده سال زندان محکوم شد.

10) منیزه منزویان شهروند بهایی ساکن سمنان که به 3 سال زندان محکوم شده بود، به دادگاه انقلاب سمنان احضار و بازداشت شد.

11) در پی پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی بر پرونده عدنان حسن پور از سوی دیوان عالی کشور، حکم اعدام این روزنامه نگار کرد به 13 سال حبس تقلیل یافت.

12) دومين ‫جلسه دادگاه سيد مصطفی تاج زاده، عضو ارشد جبهه مشارکت ایران اسلامی و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی ایران درحالی برگزار شد که وی باز هم حاضر به دفاع از خود نشد.

د- سایر موارد:

1) اولین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده متهمان زندان کهریزک با قرائت کیفرخواست صادره علیه 12 متهم پرونده آغاز شد. این دادگاه در حالی برگزار شده است که محمد دهقان، عضو هيئت رئيسه مجلس با اشاره به صدور کيفرخواست‌ متهمان کهريزک، گفت که متهمان نيروی انتظامی 12 نفر بودند که اتهامات آنان در دادسرای سازمان قضايی نيروهای مسلح مورد رسيدگی قرار می گیرد. دهقان ضمن بيان اينکه در خصوص قضيه کهريزک، کميته ويژه مجلس تحقيقات گسترده‌ای را انجام داد، اظهار داشت: در اين حادثه متهمان دو گروه بودند، گروهی از عوامل نيروی انتظامی و گروه ديگر از قوه قضائيه بودند. وی ادامه داد: اما بخش ديگری از اين پرونده هنوز ناقص است و آن مربوط به متهمان قوه قضائيه است. اين نماينده به اين نکته هم اشاره کرد که حداقل پرونده سه نفر از قضات در خصوص کهريزک بايد مورد بررسی قرار گيرد. از سوی دیگر در حالى که سعید مرتضوى، دادستان سابق تهران در واکنش به گزارش کمیته ویژه مجلس شوراى اسلامى براى رسیدگى به رویدادهاى پس از انتخابات با سلب مسئولیت کردن از خود گفته است، هنگام اعزام بازداشت‌شدگان به کهریزک در مرخصى بوده است، چند تن از نمایندگان مجلس با دفاع از گزارش این کمیته خواستار پاسخگویى مرتضوى در مراجع قضایى شدند. این جدل ها در حالی صورت گرفته است که رامین پوراندرجانی، پزشک بازداشتگاه کهریزک، درگذشت. برخی مرگ او را با توجه به موضوع در دست بررسی زندان کهریزک مشکوک عنوان کردند اما فرمانده نیروی انتظامی اعلام کرد که پزشک کهریزک از ترس خودکشی کرده است. سردار اسماعيل احمدي‌مقدم ، فرمانده نيروي انتظامي در این رابطه گفت: اتهام پزشك كهريزك كه چندي پيش جان خود را از دست داده، اين بوده كه در رسيدگي به بيمار خوب عمل نكرده‌است. مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نیز اعلام کرد که پزشکی قانونی به طور شفاهی علت مرگ رامین پوراندرجانی، پزشک بازداشتگاه کهریزک، را مسمومیت دارویی اعلام کرده است.

2) پرونده 17 نفر از کشته‌شدگان حوادث پس از انتخابات بدون شناسايی متهمان، برای رسيدگی به دادگاه ارسال شد. قاضی حسن تردست، رئيس شعبه 74 دادگاه کيفری تهران، با تائيد ارسال اين پرونده ها گفته: با توجه به اينکه دادسرا هنوز نتوانسته مقصران را شناسايی کند پرونده برای پرداخت ديه به دادگاه ارجاع شده است، اما از آنجايی که عمل متهمان از مصاديق قتل عمد بوده دادگاه کيفری استان تهران مسئول رسيدگی به آن شده است. روزنامه اعتماد نیز خبر داد که پرونده اين 17 نفر طی دو پرونده جداگانه به دادگاه کيفری استان تهران ارسال شده که در پرونده نخست قتل 9 نفر از کشته‌شدگان حوادث پس از انتخابات به شعبه 74 دادگاه کيفری تهران به رياست قاضی حسن تردست و در پرونده ديگر نيز رسيدگی به قتل 8 نفر از کشته شدگان حوادث پس از انتخابات به شعبه 113 دادگاه کيفری تهران به رياست قاضی محمد سلطان همتيار سپرده شده است.

3) یک عضو کمیسیون ماده 10 احزاب از تشکیل پرونده قضایی برای حزب مشارکت ایران اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران خبر داد.

4) در برگزاری مراسم چهلم آیت الله منتظری در شهرهای مختلف از جمله قم و اصفهان مشکلاتی بوجود آمد.

5) از برگزاری مراسم چهل و دومين سالگرد دکتر مصدق ممانعت به عمل آمد.

6) از برگزاری مراسم آخرين جمعه سال 1388 در گورستان خاوران جلوگیری به عمل آمد.

7) محمد تقی کروبی، مدرس دانشگاه ممنوع الخروج شد. پرستو فروهر نیز که قصد بازگشت به خانه اش در آلمان را داشت، ممنوع الخروج و گذرنامه اش ضبط شد. امير خرم نیز ممنوع الخروج شد. عبدالفتاح سلطانی و محمد سیف زاده ممنوع الخروج شدند.

8) جمعی در مخالفت با دیدگاه ها و عملکرد مهدی کروبی، کاندیدای معترض دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، به مقابل منزل مسکونی وی رفته و با سر دادن شعار اقدام به شعارنویسی بر روی در و دیوار منزل مهدی کروبی کردند.

9) الهه کولایی، احمد شیرزاد، علی شکوری راد و علی محمد حاضری احضار و بازجویی شدند. همچنین نسرین ستوده، وکیل دادگستری، احضار و بازجویی شد.

10) حبیب الله رنجبر، مسئول کلاس های آموزش زبان کردی در شهرستان های دهگلان و قروه و همچنین مسئول انجمن فرهنگی ـ ادبی لیلاخ برای انجام فعالیت با مانع روبرو شده است.

11) دادگاه عالي انتظامي قضات صلاحيت 21 نفر از وكلای نامزد برای شرکت در انتخابات بيست و ششمين دوره هيات مديره کانون وکلاي دادگستري مرکز را تایید نکرد. در ميان ردصلاحيت شدگان چهره‌هايي ازجمله سيدمحمد جندقي كرماني‌پور، رييس فعلي هيات مديره كانون، محمدعلي دادخواه، نعمت احمدي، رمضان حاجي مشهدي، ناصر زرافشان، عبدالفتاح سلطاني، فريده غيرت، رضا نوربها، محمدحسين آقاسي و جهانگير مستوفي مشاهده مي‌شود.

12) صالح نیکبخت، وکیل ابراهیم لطف اللهی، دانشجوی حقوق دانشگاه پیام نور سنندج که در تاریخ 15 دی ماه سال 1386 بازداشت و 10 روز بعد خبر مرگ وی به خانواده‌اش اعلام شد، با اشاره به بایگانی شدن پرونده موکلش گفت: « علیرغم درخواست های مکرر اینجانب دایر بر اینکه فیلم و عکس صحنه حلق آویز شدن به خانواده لطف اللهی داده شود، بازپرس شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب سنندج از تحویل آن خودداری کرده و با وجود اعتراض اینجانب به منع پیگرد صادره دادگاه کیفری استان کردستان نیز، قرار صادره را عینا تایید و پرونده را بایگانی نموده اند.»

13) مهدی کروبی در جریان راهپیمایی روز 22 بهمن در فلکه صادقیه مورد حمله قرار گرفت. در همین حال مهدی کروبی، فرزند مهدی کروبی بازداشت شد. محمدرضا خاتمی و همسرش زهرا اشراقی، نوه آیت الله خمینی در جریان این راهپیمایی بازداشت شدند. در جریان راهپیمایی روز 22 بهمن، افرادی که هوادار جریان سبز هستند با برخورد مأموران مواجه شدند و جمعی از آنان بازداشت شدند. همانگونه که اشرف بروجردی، معاون وزير کشور دولت سید محمد خاتمی و همسر و خواهر شهيد از ضرب و شتم خود و دو پسرش در راهپيمايی 22 بهمن خبر داد و گفت:« دستمزد ما از نظام و انقلابی که برای آن همه چيز خود از جمله همسر و برادر خود را تقديم آن کرديم و سختی‌های فراوان کشيديم، ضرب و شتم در راهپيمايی 22 بهمن نبود.» وی با بيان اينکه ما را به داخل اتوبوسی بردند که جمعيت زيادی مثل ما را داخل آن در بازداشت نگه داشته بودند، گفت:« هيچ يک از افرادی که داخل اتوبوس بازداشت بودند علت دستگيری خود را نمی‌دانستند و اين درحالی بود که با بدترين الفاظ و با بی‌نزاکتی تمام به آن جمع توهين و هتاکی می‌شد.» بروجردی يادآور شد:«زماني که کسی در داخل اتوبوس اعتراض می‌کرد که چرا توهين می کنيد در مقابل همين يک جمله اهانت‌های بيشتری را روا می‌داشتند و می‌گفتند ما حق داريم و آزاديم هرگونه برخوردی انجام دهيم.»

14) آیت الله احمد جنتی، امام جمعه موقت تهران گفت: آيت‌الله لاريجانی ( رییس قوه قضاییه) روحيه ضد ظلم، انقلابی و ولايی دارد و برای رضای خدا همانطور که دستور اعدام دو نفر از اغتشاشگران را صادر کردند بايد قاطعانه در برخورد با اغتشاشگران عمل کنند و نبايد به مفسدين‌فی‌الارض ترحم کرد.

15) مقام های قضايی اقدام به تأسيس يک دادسرا در زندان اوين کرده اند که این اقدام امکان دسترسی به قضات آن جهت پیگیری امور بازداشت شدگان برای خانواده های دستگیرشدگان و وکلای آنان بسیار مشکل و گاه غیرممکن است.

16) آیت الله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، محمدباقر ذوالقدر، قائم مقام سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به سمت مشاور خود برگزید.

17) داریوش قنبری سخنگوی فراکسیون خط امام(ره)مجلس از بررسی حوادثی که برای برخی شخصیت‌های مذهبی از جمله بیت آیت‌الله صدوقی، حمله به مسجد قبا در شیراز و مسائلی که برای خانواده آیت‌الله دستغیب به وجود آمده و همچنین در مورد حادثه قزوین و سوء قصد صورت گرفته به جان مهدی کروبی در جمع همکارانش خبر داد.

18) دفتر نصرالله ترابی، نماینده شهر کرد آتش زده شد.

19) گروهی با زنجير و باتوم و گاز فلفل به حسينيه جماران حمله ور شدند و مانع از انجام سخنرانی سيد محمد خاتمی در حسينيه جماران شدند.

20) محمد توسلی، هاشم صباغيان، ابوالفضل بازرگان، سيد امير خرم و علی اکرمی پنج عضو دفتر سياسی نهضت آزادی ايران، با احضار به ساختمانی که عنوان شده زیر مجموعه وزارت اطلاعات است نسبت به تبعات برگزاری هرگونه مراسمی برای مرحوم آيت الله منتظری پيشاپيش اخطار گرفتند.

21) اتوبوس حامل جمعی از خانواده های زندانیان سیاسی، فعالان جنبش زنان و اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر که برای شرکت در مراسم تششیع پیکر آیت الله منتظری عازم قم بود، متوقف و چندین نفر از آنها بازداشت و از سفر بقیه افراد جلوگیری به عمل آمد. همچنین اتوبوس فعالان سياسی تبريز که عازم قم بود، متوقف شد.

22) جمعی موتور سوار روز 13 آبان 1388 در اطراف فرهنگستان هنر در زمان ریاست میرحسین موسوی حضور یافته و مانع از خروج او از فرهنگستان شدند.

23) برخی از دراويش و پيروان سلسله نعمت اللهي گنابادي در خصوص شغل خود با مشکل مواجه شده اند.بي‍ژن بيدآباد، عمادالدين مرداني، نصيراحمدي، ليدا و ويدا تابان، فائزه واحدي، محمد اسماعيل صلاحي،مهدي مرداني راد، غلامرضا شیرزادی، امین کرمپور، محمد صادق مرادی سروستانی با مشکل مواجه شده اند.

24) از برگزاری مراسم ختم احسان فتاحيان در كرمانشاه ممانعت به عمل آمد.

25) حبیب الله پیمان، دبیر کل جنبش مسلمانان مبارز و همسرش، مرضیه مرتاضی لنگرودی روز 13 آبان بر اثر حمله ای که به آنها شد، مجروح شدند. همچنین در این روز بسوی مهدی کروبی گاز اشک آور شلیک شد.

26) اسماعیل (محمد) کوثری، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و جانشین سابق فرمانده قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران در گفت و گویی در پاسخ به این سوال که قرارگاه ثارالله در بازجویی ها و گرفتن اعترافات از بازداشت شدگان نقشی داشته است، گفت: « بله، البته این کار مشخصاً در قرارگاه انجام نمی شد. در زندان اوین جایگاهی برایشان مشخص کرده بودند که بازجویی ها و گرفتن اعترافات در آنجا صورت می گرفت.»

27) استاندار تهران گفت؛ مالکان خودروهايي که در اغتشاشات اخير با سوءاستفاده از فضا و بوق زدن هاي ممتد و ايجاد راهبندان هاي غيراصولي مردم را اذيت کرده اند، احضار مي شوند.

28) مسوولان دفتر آیت الله العظمی منتظری برای بستن این دفتر تحت فشار قرار گرفته اند.

29) بر اساس اعلام اداره مهاجرت و پناهندگان آلمان در سال 2009 میلادى 1170 نفر از شهروندان ایرانى از آلمان تقاضاى پناهندگى کرده‌اند که این میزان در مقایسه با سال پیش از آن حدود 44 درصد رشد را نشان مى‌دهد.

30) عضو سابق هيات مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان تهران سهل‌ انگاري وزارت مسكن و ناتواني مديريت اين وزارت‌خانه در برابر فشارهاي بيروني خارج از سازمان را عامل اصلي بلاتكليفي پنجمين دوره انتخابات سازمان نظام مهندسي ساختمان ذكر كرد.

31) علی باقری مسئول روابط عمومی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی اعلام کرد: به علت ممانعت های بوجود آمده کنگره این سازمان به تعویق افتاد.

32) نیروهای انتظامی و امنیتی از تجمع مردم به مناسبت روز جهانی کورش در منطقه پاسارگاد جلوگیری کردند.

33) از برگزاری مراسم سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر جلوگیری شد.

2- وضعیت کتاب و مطبوعات ، نویسندگان و روزنامه نگاران

در این خصوص آنچه از گزارش های منتشر شده بر روی سایت ها و رسانه ها بدست می آید، عبارت است از بازداشت و برگزاری جلسات محاکمه های قضایی دست اندرکاران این حوزه که به شرح زیر است:

الف- بازداشت ها:

1) علی معظمی(روزنامه نگار در حوزه اندیشه)، اکو کردنسب ( روزنامه نگار نشریه توقیف شده کرافتو)، مزدک علی نظری( مدیر سایت خبرنگاران صلح)، رحیم غلامی ( همکار روزنامه‌های محلی اردبیل)، مصطفی دهقان، اكبر منتجبي، وحید پور استاد، احسان مهرابی، مهسا حکمت، نوشین جعفری، مسعود لواسانی، ساسان آقایی، نصور نقی‌پور، حمید مافی، کیوان فرزین، عمادالدین باقی، علیرضا بهشتی شیرازی،عبدالرضا تاجیک، بهرنگ تنکابنی، مهدی حسین زاده، محمد صادق جواد حصاری، آروین صداقت‌کیش، روزبه کریمی، سید مسعود لواسانی، جواد ماهزاده، محمدرضا مقیسه، کیوان مهرگان، محمد نوری زاد، لیلی فرهادپور، آروین صداقت‌کیش، احمد جلایی فراهانی، حسن ظهوری ( خبرنگار حوزه میراث فرهنگی)، نیلوفر لاری، زینب کاظم خواه، امیر صادقی، امید مهرگان، نعیمه دوستدار، سمیه مومنی، مهسا جزینی، علی محمد اسلام پور، علی‌اشرف‌ فتحی‌زنجانی، علیمحمد اسلامپور( سردبیر نشریه نوای وقت کرمانشاه)، نفیسه زارع کهن، نگار سايه، نسرین وزیری، کیوان مهرگان، نقي احمدي آذر ( از اعضاي هيئت تحريريه نشريه توقيف شده «شمس تبريز»)، طاهره رياحي، ببيراز بازوبندي ( سردبير هفته نامه هاي مرودشت)، احسان بداغي، مهدي جليل خاني، یدالله صدوقی، نگين درخشان، سام محمودی روزنامه نگاران کشوری و محلی بازداشت شده در نیمه دوم سال 1388 هستند.

2) بدرالسادات مفیدی ( دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران)، ماشاء الله شمس الواعظین ( محمود شمس)، علی حکمت، مرتضی کاظمیان، محمدرضا زهدی، محمد جواد مظفر اعضای انجمن دفاع از آزادی مطبوعات بازداشت شدند.

3) فرهاد پولادي، خبرنگار «خبرگزاري فرانسه» و رضا الباشا بازداشت شدند. همچنین عباس جعفري دولت آبادي، دادستان تهران اعلام کرد که دو خبرنگار آلماني و يک کانادائي به نام گيلز کاداسکار که در روز 13 آبان توسط ماموران امنيتي بازداشت شده بودند، پس از احراز هويت آنها از زندان آزاد شدند.

4) فواد صادقی، مؤسس سایت‌های «بازتاب» و «آینده‌نیوز» بازداشت شد.

5) یاسر معصومی از همکاران مطبوعات بازداشت شد.

6) جعفر پناهی، طاهره سعيدی (همسر جعفر پناهی)، سولماز پناهی (فرزند جعفر پناهی)، محمد رسول‌اف (فيلم‌ساز)، ابراهيم غفور (فيلم‌بردار)، ايمان غفوری (دستيار فيلم‌بردار)، بامداد موجانی، آريان رحمانی، مهرداد ميرکيانی، کوروش اصغری، مرتضی دهنوی، وحيد وکيلی‌فر، مهدی پورموسی(مدير توليد)، جلال وفايی، سيمين نوروزی، کاظم روزی‌طلب، شمسی صادقی، طاهره مهدوی، علی واحدی و علی سرآهنگ افرادی بودند که در منزل جعفر پناهی کارگردان مشهور ایرانی بازداشت شدند.

7) رضا خندان، عضو کانون نویسندگان ایران، رضا نجفی، نویسنده و مترجم و خليل درمنکی،منتقد ادبی و علی محمودی، فعال اجتماعی و نویسنده و عضو انجمن ادبی مریوان بازداشت شدند.

8) ملودی محمودی زنگنه، آهنگساز و شمس الله رحمانی، خواننده کرد بازداشت شدند.

9) علی عافیت مدیر چاپ عافیت و نگار بازداشت شد.

10) حسنعلی مهدوی چشمه گچی ، مدیر مسئول روزنامه غرب بازداشت شد.

11) عباس جليليان، نويسنده و پژوهشگر کُرد اوايل هفته جاری برای گذراندن حکم ۱۵ ماه حبس خود راهی زندان ديزل آباد کرمانشاه شد.

12) کاوه جوانمرد همکار هفته نامه توقيف شده کرفتو پس از طی کردن دوران محکوميت سه ساله اش از زندان آزاد شد.

ب- محاکمه های قضایی:

1) دادگاه مدیران مسوول روزنامه های همشهری، صدای عدالت، خبر، اقبال، یاس نو، اعتماد ملی، آزاد برگزار شد. دادگاه رسيدگي به اتهام نشريه علم و نيرو برگزار شد.

2) ژيلا بنی‌يعقوب، به دادگاه احضار شد. همچنین برای محمدرضا نسب عبداللهی، کيفرخواست صادر شد.

3) بازپرس شعبه‌ چهارم دادسرای انقلاب زنجان، قرار کفالت مهدی جلیل‌خانی، منقد ادبی را به قرار تأمین وثیقه‌ 400 میلیون ریالی تغییر و از صدور کیفرخواست از سوی دادستانی زنجان علیه وی خبر داده است.

4) مازيار خسروي سردبير سايت «هم ميهن»، محمد داوري سردبير سايت سهام نيوز محاکمه شدند.

5) صديق مينائي همکار هفته نامه توقيف شده ئاسو محاکمه شد.

ج- صدور احکام قضایی:

1) محمدرضا نوربخش، سردبیر روزنامه فرهیختگان و عضو ارشد شورای سردبیری سایت جمهوریت در دادگاه بدوی به 6 سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در دادگاه تجدیدنظر به سه سال حبس قطعی تغییر یافت. نادر کريمی جونی به تحمل ده سال حبس تعزيری، بهمن احمدی امویی در دادگاه تجدید نظر به 5 سال زندان، سعيد ليلاز در دادگاه تجدید نظر به سه سال حبس، هنگامه شهیدی به شش سال حبس تعزیری، مسعود باستانی به 6 سال حبس تعزیری محکوم شدند. احمد زیدآبادی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی اصلاح طلب و دبیرکل سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی به پنج سال زندان در تبعید در گناباد محکوم شد. احمد زیدآبادی و مسعود باستانی از زندان اوین به زندان رجایی شهر منتقل شده اند. حمزه کرمی در حکم بدوی به 16 سال حبس و پرداخت 6 میلیارد تومان جزای نقدی، کیوان صمیمی به شش سال حبس‌ و محرومیت مادام العمر از فعالیت های سیاسی محکوم شدند. رضا رفیعی فروشانی به 7 سال حبس تعزیری و 5 سال تعلیقی محکوم شده است. مسعود لواساني به 8 سال و نيم حبس محکوم شد.

2) کیان تاج‌بخش به پنج سال حبس محکوم شد.

3) علیرضا ثقفی، عضو کانون نویسندگان ایران به تحمل 3 سال حبس تعزیری محکوم شد.

4) هيات منصفه مطبوعات، مديران مسوول روزنامه «مردمسالاری» و نشريه «دال» را مجرم تشخيص داد و هيچ کدام را مستحق تخفيف در مجازات ندانست.

5) کامران احمدپور، مدير مسئول روزنامه ورزشي «نود» به پرداخت جريمه نقدي، نصراله کاوه مهر، مدير مسئول وقت روزنامه‎ «دنياي فوتبال» به 4 ماه حبس تعزيري محکوم شدند. علي بدري زاده، مدير مسئول نشريه «موج» به پرداخت يک ميليون ريال جزاي نقدي محکوم شد. اين نشريه از اتهام نشرمطالب خلاف واقع تبرئه شد. نشريه «دال» به حکم دادگاه يک سال تعطيل شد.

6) شکراله عطارزاده، مدير مسئول هفته نامه‏ «ليان»، محمدجواد حق شناس، مدير مسئول روزنامه‎ «اعتماد ملي» از اتهام مطرح شده تبرئه شدند.

7) سجاد خاکساري، خبرنگار نشريه «قلم معلم» از سوی دادگاه تجديد نظر از اتهامات وارده تبرئه شد.

د- سایر موارد:

1) روزنامه اعتماد با مدیر مسوولی الیاس حضرتی با حکم هيات نظارت بر مطبوعات توقيف و مراتب به مرجع صلاحيت‌دار يعنی معاونت دادستانی عمومی تهران ارجاع شد. روزنامه همشهری، آرمان روابط عمومی و فرهنگ آشتی توقیف موقت شدند. روزنامه های حیات نو، اندیشه نو و هفته نامه بهار بروجرد به مدیر مسوولی مصطفی فرهاد توقیف موقت شدند.

2) روزنامه خبر از انتشار باز ماند.

3) امتياز روزنامه «تحليل روز» به مدير مسئولي بهمن حاجات نيا به دستور هيات نظارت بر مطبوعات استان فارس لغو شد.

4)روزنامه سرمایه و هفته نامه های ایراندخت، همت و موج انديشه توسط هیات نظارت بر مطبوعات لغو امتیاز شدند.

5) هیات نظارت بر مطبوعات به روزنامه های آفتاب يزد، اعتماد و بهار تذكر كتبى داد. هیات نظارت بر مطبوعات به نشریات نسل امروز، بانوی شرقی، آینه زندگی، پیام آور، چلچراغ، آیین، پنجره، آهنگ زندگی، و فوتبال تذکر داد. توسعه، روزان، جهان اقتصاد، اطلاعات، اسرار، جهان صنعت، مردم‌سالاري، آرمان روابط عمومي، جمهوري اسلامی، پول، فرهيختگان، تهران امروز، کارون و آفرينش نیز تذكر دريافت كردند. خبرگزاری ایلنا نیز تذکر دریافت کرد.

6) در پی موج فیلترینگ سایت های خبری مدرسه فمينيستی، سحام نيوز، نوانديش امروز، نوروز، خبرگزاري مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران (هرانا)، امیرکبیر و تا آزادي زندانيان سبز فیلتر شدند. سایت های جامعه بهایی ایران به ‌نام‌های نقطه نظر، ولوله ‌در شهر، شناخت بها’‌الله، دستخط‌های بیت‌العدل، سایت معرفی سایت‌های بهایی، سرویس خبری جامعه بهایی و نگاه نیز فیلتر شدند.

7) وبلاگ سهيل محمودي، شاعر و کارشناس ادبي فيلتر شد.

8) سرويس پيام کوتاه در مواقع خاص از جمله 13 آبان، 16 آذر، روز عاشورا و 22 بهمن با اختلالات گسترده‌ای روبه‌رو شد.

9) وب‌سايت راديو زمانه مورد حمله‌ قرار گرفت.

10) جواد ملیحی، پدر علی ملیحی روزنامه نگار و عضو شورای سیاستگذاری سازمان دانش آموختگان ایران در نامه ای به دادستان تهران از تحت فشار بودن، ضرب و شتم فرزندش در روزهای نخست بازجویی خبر داده است.

11) محمد علی رامين، معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام كرد: « روزنامه‌هايى كه تذكر مى‌گيرند يا توقيف مى‌شوند مثل عنصر فاسد و آلوده‌اى هستند كه همه فضاى مطبوعات را آشفته مى‌كنند و ما با توقيف آنها سعى در تلطيف اين فضاى آشفته را داريم.» این در حالی است که سيروس سازدار، نماينده مرند و جلفا می گوید: «نمايندگان تاكنون چندين ‌بار با تذكر و همچنين تهيه سئوال از وزير ارشاد در خصوص برخورد معاون مطبوعاتى وى با رسانه‌ها به وزير ارشاد در مورد اين اقدامات هشدار داده‌اند، اما گويا تاثيرى نداشته است.»

12) در حاشيه دهمين نمايشگاه تله‌كامپ، روابط عمومي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات كه مورد اعتراض خبرنگاران خبرگزاري‌ها و رسانه‌هاي مختلف به دليل ناهماهنگي‌هاي موجود قرار گرفت، به آنها توهين كرد كه مدير ارتباط با رسانه‌هاي اين روابط عمومي به جاي پاسخگويي به خبرنگار ايلنا، در مورد اين اعتراض تنها به اين جمله اكتفا كرد، « دهنت را ببند.»

13) دادستان تهران تاكيد كرد: « اصحاب رسانه‌ حق ندارند اخبار قضايي را تنها با يك منبع آگاه انتشار دهند، مطبوعات مكلف هستند منبع اخبار را قيد كنند تا ما به سوي آن شخص رفته و از اطلاعات جزئي‌تر آگاه شويم.»

14) فرمانده نيروي انتظامي در رابطه با نظارت پليس به فضای مجازی گفت:‌ پليس بايد در فضای مجازی نظارت بيشتری داشته باشد اما هر بار كه در اين زمينه ورود كرديم رسانه‌ها و افرادی كه پز روشن‌فكري دارند به ما حمله کردند و ما هم عقب‌نشيني کردیم.

15) معاون مبارزه با جرائم رايانه ای پليس آگاهی ناجا با بيان اينکه پس از هشت سال قانون جرائم رايانه ای تصويب شد، گفت که طبق قانون دادستان کل کشور موظف شده است ليست هايی را تهيه کند.

16) آیت‌الله صادق لارِیجانی، رییس قوه قضاییه در دومِین جشنواره علامه حلی، با اشاره به افزاِیش ترجمه کتاب‌های فلسفی به فارسی گفت: باِید موج ترجمه کتاب‌هاِی غربِی در کشور مهار شود.

17) مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی درباره علل مخالفت و لغو کنسرت همایون شجریان در گفتگو با خبرگزاری ایسنا، گفت:‌ حضور نوازندگان زن در گروه موسیقی و ظرفیت بالای سالن که بیش از دو هزار نفر بود و ضریب امنیت و مدیریت سالن را پایین می‌آورد از عواملی لغو این کنسرت بود.

18) 46 تن از سینماگران ایران طی بیانیه ای خطاب به مردم ایران نسبت به حذف سینمای مستقل اعتراض کردند.

19) جعفر پناهی، فاطمه معتمد آريا و مجتبی ميرتهماسب، سه سينماگر ايرانی ممنوع الخروج شدند.

20) نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در مجلس شورای اسلامی درباره تاثیر مخرب پارازیت های ماهواره ای و مخابراتی بر وضعیت سلامت شهروندان تهرانی هشدار داده است.

21) پنج شبکه بزرگ بین‌المللی جهان، صدای آمریکا، بی‌بی‌سی، دویچه وله، رادیو بین‌المللی فرانسه و رادیو بین‌المللی هلند پس از نشست خود در برلین بیانیه‌ای در مورد محدودیت‌